Cele mai eficiente solutii pentru iluminatul public stradal

Iluminatul public stradal poate fi primul pas catre realizarea conceptului de smart city. Un proiect bine gandit si implementat te ajuta sa ai un control complet asupra infrastructurii, sa obtii o economie a facturilor la energie si sa implementezi o multime de aplicatii specifice oraselor inteligente. Iata cateva modalitati prin care iluminatul public stradal poate deveni mai durabil si mai eficient:

Inlocuirea becurilor vechi cu lampi LED

Iluminatul stradal poate sa genereze pana la 40% din consumul total de energie al unei localitati. Principalul motiv este reprezentat de becurile de tehnologie veche, mari consumatoare de curent.

In urma cu cativa ani, doar activistii de mediu atrageau atentie cu privire la risipa de energie la nivel global. Intre timp, dupa cresterea exponentiala a facturilor si diminuarea resurselor energetice, tot mai multe comunitati cauta alternative pentru a stopa risipa. Cu toate acestea, iluminatul public nu poate fi intrerupt. Luminile stradale pe timp de noapte asigura vizibilitate pentru orientare si siguranta in timpul deplasarii atat ca pieton cat si cu masina.

O prima solutie in acest sens poate fi inlocuirea becurilor vechi cu lampi LED. Acestea ofera aceeasi cantitate de lumina, dar au un consum de cateva ori mai mic si o durata de viata net superioara.

Eficienta instalatiilor solare

eficienta instalatiilor solare

Simplu de instalat

O lucrare de iluminat public alimentata de la sursa presupune un adevarat santier doar pentru cabluri. Firele de curent pornesc de la sursa si trebuie sa ajunga pana la ultimul stalp, ingropate pentru a fi sigure in orice conditii. In schimb, o lampa solara stradala are nevoie doar de asigurarea stalpului in pamant, fara costuri de executie pentru santuri si cablare.

Costuri minime de functionare

Functionarea lampilor solare depinde doar de accesul zilnic timp de cateva ore la lumina naturala. Energia soarelui este regenerabila si gratuita, asadar facturile vor scadea considerabil. Chiar daca pretul de achizitie este mai mare, eficienta energetica amortizeaza investitia inca din primii ani de exploatare.

Usor de intretinut

Panourile, acumulatorul si becul fac parte din categoria consumabilelor. Acestea se uzeaza in timp si trebuie inlocuite. Durabilitatea produselor de calitate asigura o utilizare de cateva zeci de mii de ore fara interventii. Un alt avantaj este sistemul individual al fiecarui stalp. Alternativa legata la sursa poate duce la deteriorarea mai multor lampi din cauza unui scurtcircuit. Acest risc in cazul iluminatului solar este minim.

Instalarea de senzori de miscare

instalarea de senzori de miscare

In cazul traficului rutier, luminile speciale pentru iluminatul trecerilor de pietoni reduc semnificativ riscul accidentelor. Cu ajutorul unor senzori instalati in carosabil la o anumita distanta de trecerea de pietoni, o serie de lampi lumineaza suplimentar aceasta portiune de drum. Astfel, pe masura ce se apropie, soferii observa acest semnal luminos si reduc viteza de deplasare.

Avantajul controlarii intensitatii

Iluminatul public inteligent poate fi ajustat dintr-un centru de comanda. Accesul in timp real la o harta cu toate lampile puse in functiune si eventualele defecte asigura o interventie mult mai rapida. In plus, pentru si mai multa eficienta, becurile nu trebuie sa lumineze la capacitate maxima. Reducerea intensitatii atrage dupa sine un consum scazut de energie. Si in acest caz poate fi folosita tehnologia senzorilor: luminile raman de veghe in majoritatea timpului si capata intensitate mai mare atunci cand se apropie un trecator sau o masina.

Modernizarea sistemelor existente

Pentru a fi cu adevarat eficient, un sistem de iluminat public trebuie sa ofere lumina potrivita la momentul potrivit in cantitatea potrivita. Datorita costului minim de intretinere, lampile solare reprezinta o solutie excelenta pentru iluminatul stradal. Drumurile, aleile pietonale, parcurile, locurile de joaca pentru copii si terenurile de sport, precum si parcarile si curtile publice au un aspect mult mai ingrijt si modern datorita solutiilor de iluminat eficient.

Vrei sa afle si prietenii tai? Distribuie pagina!