Cum sa faci economie la energia electrica? 6 solutii care te pot ajuta

In ultimii ani, masurile de economisire a energiei conventionale au trecut dincolo de stadiul de recomandare. Cresterea preturilor de exploatare si distribuire, contextul geopolitic si fenomenele meteo extreme au dus chiar la o rationalizare a consumului de energie electrica in vara anului 2022 in tari precum Grecia sau Italia. Principalul argument pentru a diminua consumul de energie este de ordin financiar, deoarece atrage dupa sine scaderea facturilor lunare la intretinere. Pe langa acest beneficiu, ai si satisfactia de a contribui la protejarea mediului inconjurator. Iata cateva solutii care si-au dovedit eficienta in scaderea consumului casnic de energie electrica:

Instaleaza becuri economice

Una dintre cele mai simple si eficiente metode de a diminua consumul de energie electrica este inlocuirea becurilor traditionale cu alternative economice. Becurile incandescente, fluorescente sau cu halogen consuma mult mai multa energie decat becurile economice sau cele de tip LED. Chiar daca sunt mai scumpe in momentul achizitiei, acestea au o durata de viata net superioara, iar economia se face prin consumul de energie scazut.

Profita de lumina naturala

Becurile din interior ar trebui folosite doar dupa lasarea serii. Pentru a nu fi nevoie sa aprinzi lumina pe timp de zi, locuinta ta trebuie amenajata corespunzator. Ferestrele generoase si nuantele deschise ale peretilor permit patrunderea razelor soarelui in incapere si ofera o senzatie de spatialitate si luminozitate. Intimitatea necesara pe timp de noapte poate fi obtinuta folosind un sistem de draperii pe care ziua le poti strange. Atata timp cat profiti de caldura si lumina soarelui, intrerupatorul ramane inchis, iar aparatul nu contorizeaza nici un fel de consum.

Regleaza intensitatea luminii

O buna parte a risipei de energie are drept cauza folosirea unei cantitati prea mari de lumina fara justificare. Pentru activitatile de zi, lumina naturala amintita anterior este mai mult decat suficienta. Dupa lasarea serii, nu ai nevoie de toate cele sase becuri ale lustrei doar pentru a purta o conversatie in camera de zi. De un real folos in acest sens iti vor fi intrerupatoarele de tip dimmer pentru lumina. Acestea au rolul de a regla intensitatea becurilor, oferindu-ti lumina puternica atunci cand ai nevoie si ambienta difuza cand vrei sa economisesti.

Foloseste senzori de miscare

Tehnologia ne ajuta sa consumam doar energia de care avem nevoie. In propria locuinta poti instala senzori de miscare la becurile din spatiile de trecere – alei de acces, holuri, terasa, balcon – care activeaza lumina doar atunci cand este necesara. Economia pe care o faci are efecte instant, deoarece consumul de energie va scadea si costurile de intretinere vor fi mai mici, dar si pe termen lung, avand in vedere ca durata de viata a becului va fi prelungita datorita utilizarii cu moderatie.

Beneficiile energiei solare

Alege aparatura cu eficienta energetica

Etichetele impuse la nivel european pentru indicarea consumului de energie si implicit a gradului de eficienta energetica pot fi un ghid util pentru alegerea unui produs electrocasnic. Partea cea mai buna este ca aparatura de clasa A sau B se bucura de facilitati la achizitie. De cateva ori pe an, statul demareaza proiecte prin care poti primi in schimbul unui aparat electrocasnic vechi un voucher pe care sa-l folosesti pentru achizitia unui model nou, eficient energetic. Acelasi principiu a fost implementat si de marii retaileri, care iti ofera posibilitatea de a scoate din uz un aparat vechi pentru a primi un voucher de reducere la achizitia unui produs nou, in orice moment al anului. Diferenta dintre o casa care utilizeaza aparatura veche, mare consumatoare de energie si una in care s-a trecut la modele eficiente energetic este semnificativa din punct de vedere al consumului si implicit al costurilor de intretinere.

Tipul de consumatori pe care ii ai in casa si modul cum exploatezi aparatura electrica influenteaza costurile facturii de energie. Profita cat mai mult timp de lumina naturala a soarelui si foloseste tehnologia eficienta energetic pentru a proteja mediul inconjurator si bugetul familiei tale.

Vrei sa afle si prietenii tai? Distribuie pagina!