Cele mai eficiente metode pentru iluminatul gradinii. Cum alegi cea mai buna lampa solara de gradina.

Surse de lumina alimentate electric

Corpurile de iluminat alimentate electric reprezinta cea mai putin eficienta solutie pentru gradina ta, avand in vedere costurile de instalare si cele de intretinere. In primul rand, toata lucrarea trebuie sa fie supravegheata de un electrician specialist. Apoi, pentru fiecare loc in care doresti sa ai o lumina vei avea nevoie de un traseu de cabluri. Pentru a nu fi inestetice, acestea trebuie acoperite cu pamant, asadar necesita saparea unui sant si multa grija pentru orice lucrari vei desfasura in curte, pentru a nu sectiona firele. Corpul de iluminat trebuie de asemenea protejat de fenomenele meteo. In urma cresterii preturilor, multe case care aveau instalatii electrice montate in gradina raman noaptea in bezna, deoarece proprietarii nu fac fata cheltuielilor. Din punct de vedere al costurilor de intretinere, o solutie pentru eficientizarea instalatiei electrice de gradina este utilizarea becurilor economice de tip LED. In acest caz, facturile la energia electrica vor scadea, insa fiecare moment de functionare a iluminatului gradinii va fi cuantificat.

Corpuri de iluminat pe baterii

Luminile alimentate de baterii nu presupun decat costul de achizitie si de inlocuire periodica a acumulatorilor. Intrucat nu vorbim de instalatii de mare putere, nu vei avea nevoie de un electrician pentru a le pune in functiune. Daca becurile utilizate sunt cu grad inalt de eficienta energetica, acestea nu vor consuma foarte repede bateria. Corpurile de iluminat alimentate cu acumulatori pot fi instalate pe perete, pe pardoseala sau pe iarba, precum si in amenajari de tip ghirlanda. Partea cea mai buna este ca factura la curent va fi degrevata de iluminatul gradinii. Cu toate acestea, costurile de inlocurie a acumulatorilor ar putea fi destul de mari in timp.

Lampi solare de gradina

Singura solutie care iti ofera independenta energetica pentru luminile din gradina o reprezinta lampile solare. Acestea sunt la fel de usor de montat ca sursele de lumina pe baterii, insa nu se consuma la fel de repede. Principiul de functionare al unei lampi solare este cel al energiei fotovoltaice. Corpul de iluminat are integrat un panou solar care atrage energia din razele soarelui si o transmite catre o baterie pe care o incarca. La actionarea unui senzor de lumina sau a unui intrerupator, energia stocata in timpul zilei este transmisa catre un bec de tip LED. In functie de dimensiune si putere, lampile solare care au o expunere de cateva ore la razele soarelui functioneaza fara probleme de la lasarea serii pana la urmatorul rasarit. Desi sunt mai costisitoare la momentul achizitiei, acestea au o eficienta de 100% in timpul functionarii. Singurele cheltuieli vor aparea in timp pentru inlocuirea LEDurilor, care sunt garantate cativa ani sau mii de ore de functionare. De asemenea, o data la cativa ani va trebui inlocuit acumulatorul care stocheaza energia solara. In plus, deoarece nu sunt legate cu fire electrice, amplasamentul le poate fi schimbat cu usurinta. Iata cateva idei de instalare a iluminatului solar in gradina ta:

Lampi de perete

Cai de acces luminate

Accesul pe proprietatea ta trebuie sa fie facil atat pentru familie, cat si pentru oaspeti, indiferent de momentul zilei. Atunci cand te intorci noaptea acasa sau primesti musafiri dupa lasarea serii este important ca aleile sa fie bine iluminate. Pentru aceasta poti folosi lampi solare care se infig pur si simplu in gazon sau se integreaza in sistemul de pavaj.

Lumina pentru siguranta

Avand in vedere costurile tot mai mari pentru consumul de energie conventionala, instalarea de solutii alternative in ceea ce priveste iluminatul si caldura se dovedeste a fi o investitie inteligenta pe termen lung. Un prim pas pentru cresterea eficientei este inlocuirea becurilor clasice incandescente cu LEDuri, insa varianta cea mai prietenoasa cu mediul inconjurator si bugetul familiei tale ramane energia solara.

Vrei sa afle si prietenii tai? Distribuie pagina!